مقررات ملی ساختمان مبحث 19
مقررات ملی ساختمان مبحث 19 مجموعهای از دستورالعمل ها، ضوابط فنی، اجرایی و حقوقی، لازم اجرا است که در طراحی، نظارت و اجرای عملیات ساختمانی به منظور تامین ایمنی، بهرهمندی مناسب، آسایش و بهداشت و همچنین صرفه اقتصادی فرد و جامعه وضع گردیده است
صرفه جویی در مصرف انرژی یکی از چالش های مهم جهان امروز است و در سال های اخیر افزایش نگرانی ها در خصوص تبعات جدی و جبران ناپذیر آن اهمیت بیشتری پیدا کرده و اکثر کشورهای صنعتی اقدامات اساسی را در زمینه اصلاح الگوی مصرف با استفاده از ابزارهای مختلف از جمله تدوین مقررات و ضوابط،انجام داده اند.
در کشور ما نیز بخش ساختمان 40 درصد از کل مصرف انرژی را به خود اختصاص می دهد و اقدامات سال های اخیر اثربخشی مورد انتظار را به همراه نداشته اما در بسیاری از موارد همچون درب و پنجره دوجداره رشد کیفیت خوبی را به همراه داشته است و جوامع امروزی به این نتیجه رسیده اند که انرژی مهمترین بخش زندگی بشری است که باید از آن به درستی بهره برد.
مطابق با قانون نظام مهندسی کشور مسئولیت نظارت عالیه بر اجرای ضوابط و مقررات ملی ساختمان در طراحی و اجرای تمامی ساختمانها بر عهده وزارت مسکن و شهرسازی است.
وزارت مسکن بر مبنای قانون اقدام به انتشار مقررات ملی در 20 مبحث نموده است که مبحث 19 آن مربوط به صرفه جویی در مصرف انرژی در ساختمان میباشد. این مبحث مقررات ملی ساختمان در سال 1370 به تصویب هیأت وزیران رسید و اجرای آن در ساختمانهای کشور الزامی گردید.
اما این مبحث چندین بار بازنگری گردیده که آخرین آن در سال 1381 بوده و بعد از بازنگری چاپ و به کلیه ارگانهای کشوری ابلاغ گردید.
در حال حاضر اجرای مبحث 19 مقررات ملی ساختمان برای تمامی ساختمانهای دولتی و خصوصی تهران و شهرهای اطراف و همچنین برای ساختمانهای واقع در سایر شهرها و استانها مطابق برنامه زمانبندی الزامی میباشد.
مبحث 19 مقررات ملی ساختمان که در ساختمانها لازم اجراست به شرح زیر است:
- عایق کاری دیوارهای خارجی ساختمان
- نصب پنجره های دو جداره با قابهای ترمال بریک ، چوبی ، UPVC ،الومینیومی
- عایق کاری کانالهای هوا ، لوله های تأسیسات و سیستم تولید آب گرم
- نصب سیستم های کنترل کننده موضعی نظیر شیرهای ترموستاتیک بر روی رادیاتورها
- نصب سیستم های کنترل مرکزی هوشمند و مجهز به سنسور اندازه گیری دمای محیط
رعایت اصول تمامی تاسیسات مکانیکی ساختمان و تاکید به مواردی نظیر کاربرد سیستم های کنترل و برنامه ریزی امید است زمینه اجرایی شدن این مبحث در ساخت و ساز کشور، خصوصا در پروژههای دولتی بیش از پیش فراهم گردد و علاوه بر آسایش و رفاه بیشتر باعث رعایت الگوی مصرف در ساختمان شود.